Kandidaatraadsleden 2018-2022

Kandidaatraadsleden ChristenUnie 2018 - 2022

De ChristenUnie heeft in Zwolle gekozen voor een mix van vernieuwing en ervaring. In de top 12 van de lijst staan drie nieuwe kandidaten  te trappelen om zich samen met de ervaren gemeenteraadsleden vol passie in te zetten voor onze stad. 

Lijsttrekker Gerdien Rots: "Hier staat een team van betrokken stadsgenoten die zich willen inzetten voor een hoopvolle toekomst voor alle Zwollenaren. Alle dertig kandidaten zijn enthousiast om mee te bouwen aan Zwolle als stad waarin we er voor elkaar zijn, blijven investeren en eigentijds verduurzamen."

De beide wethouders Ed Anker en Michiel van Willigen staan op nummer 10 en 11. Zij zijn ook voor de nieuwe periode de wethouderskandidaten van de ChristenUnie Zwolle.

Maak hieronder nader kennis met de nummers 1 tot en met 12.

Gerdien Rots

  

Kandidaat nummer 1: Gerdien Rots

Gerdien is lijsttrekker voor de ChristenUnie in Zwolle. Ze werkt als communicatietrainer en dagvoorzitter voor Bureau ROTS. Gerdien bekleedde meerdere bestuursfuncties binnen de ChristenUnie en werd in 2007 gemeenteraadslid. Sinds september 2013 is ze fractievoorzitter.

@GerdienRots
gerdien.rots

Een videoportret van Gerdien
"Ik wil graag dat mensen tot hun recht komen. En dat mensen gezien worden. Ik wil dat er naar jou geluisterd wordt, wie je ook bent en wat je ook doet. Dat je weet dat jij ertoe doet op de plek waar je leeft."

Gerdien, waar in Zwolle woon je?
Wij wonen bij Park Eekhout, een ontzettend leuke buurt. Ik ken nagenoeg alle buren. We trekken veel met elkaar op, zonder dat het ‘too much’ is. De band die we hebben met sommige buren is zó bijzonder dat het soms haast familie lijkt.

Je bent raadslid en ook de fractievoorzitter van de ChristenUnie in Zwolle. Houd je voldoende tijd over voor andere dingen in het leven?
Een goede stabiele thuisbasis vind ik heel waardevol, dus daar ligt mijn hoogste prioriteit. Ik ben voor alles de vrouw van mijn partner en moeder van onze zoon. De politiek heeft natuurlijk wel een grote plek gekregen in mijn dagelijks leven. Om te weten wat er speelt, ga ik veel de stad in, in gesprek met mensen en op werkbezoek. Voor de politiek heb ik natuurlijk ook veel vergaderingen en heel veel afstemmingsmomenten. Daarnaast heb ik een eigen bedrijf waarvoor ik werk als communicatietrainer en dagvoorzitter.

Als raadslid woon je natuurlijk in de stad waar je je voor inzet. Spreken mensen je wel eens aan op je werk als raadslid?
Ja, ik word regelmatig aangesproken door bekende en grappig genoeg ook door onbekende mensen die bijvoorbeeld zeggen: “Jij bent toch Gerdien van de ChristenUnie? Wat doen jullie het leuk! Wat zijn jullie goed bezig! Ik kan echt merken dat het goed gaat met de stad.” Dat is zó fijn, het geeft zo veel drive en energie om door te gaan. En natuurlijk word ik ook overal en op de gekste momenten aangesproken over dingen waar we extra aandacht aan moeten besteden.

Duurzaamheid is een zeer actueel thema, zowel in de politiek als in de huishoudens. Heb je misschien nog wat tips?
Het hangt natuurlijk wel een beetje van je huis en je gezinssamenstelling af, maar iedereen kan er concrete stappen ondernemen. Wij hebben in de afgelopen jaren bijvoorbeeld afgesproken de verwarming niet hoger dan 19 graden te zetten, kort te douchen, niet vaker dan twee keer per week vlees te eten, zo veel mogelijk met de fiets te gaan en biologische en fairtrade producten te kopen als gaat om eten en drinken en huishoudelijke spulletjes. En natuurlijk scheiden we ons afval, zodat we met ons drieën onder de 100 kg restafval per jaar blijven.

Wietse de Boer

Kandidaat nummer 2: Wietse de Boer

Wietse is teamcoördinator gebiedsgericht werken bij Carrefour en is sinds 2014 raadslid voor de ChristenUnie. Hij woont met zijn vrouw en hun vier kinderen in de Wipstrik.
@WietsedeBoer2
wietse.deboer.33
 wietsedb

Wietse, wat doe je in het dagelijks leven als je niet voor de raad bezig bent?
Ik werk aan welzijn in de Noordoostpolder. Welzijn is gericht op de samenkracht van mensen en regelmatig word ik blij als ik verhalen hoor waar samenkracht lukt. De insteek van welzijn lijkt sterk op die van de ChristenUnie.

Je hebt ongetwijfeld veel mooie herinneringen aan Zwolle. Wat is je mooiste?
Mijn studententijd bij Ichthus. Daar heb ik vrienden voor het leven gemaakt. En mijn vrouw en Jezus leren kennen.

Krijg je wel eens spontaan een toffe reactie op je raadswerk?
Ja hoor, regelmatig! Bijvoorbeeld onlangs op Twitter van Zwolitico: https://zwolitico.com/2017/12/20/welk-raadslid-moet-je-zeker-volgen-op-twitter

In de gemeenteraad kun je veel bereiken. Maar stel dat je een wereldprobleem zou kunnen oplossen. Wat zou je aanpakken?
Kinderarbeid. Ik wil dat kinderen perspectief hebben in hun leven.

Altijd maar gas geven, wanneer is er tijd voor wat ontspanning?
Na afloop van de fractievergadering op donderdag zit ik graag met een paar collega's bij het wijnhuis.

Tot slot: welke film zou je mensen aanraden en waarom?
As it is in heaven (Så som i himmelen, 2014). Waarom? Kijk zelf maar en kom dan een drankje doen!

Ruben van de Belt

Kandidaat nummer 3: Ruben van de Belt

Ruben van de Belt was tot in 2016 voorzitter van PerspectieF, de ChristenUnie-jongerenafdeling in Zwolle. Ruben is  jurist, organisatiekundige en theoloog en werkt tegenwoordig als adviseur voor Twynstra Gudde. Hij woont met zijn vrouw in de Stationsbuurt.
 @rubenvandebelt
 ruben.debelt
 ravdbelt

Een videoportret van Ruben
"De Havo was mislukt. Als onzekere tiener ging ik in Zwolle naar het Landstede. Daar vond ik mijn zelfvertrouwen weer terug. Mede dankzij docent Ruud. Daarom wil ik werk maken van een stad waarin mensen in elkaar geloven en waarin je gezien wordt! Want ik heb zelf ervaren hoe belangrijk dat is."

Ruben, wat doe je in het dagelijks leven?
Ik werk als organisatieadviseur bij Twynstra Gudde. Ik wil altijd meedenken en zoeken naar concrete oplossingen. Bijvoorbeeld over het afstappen van aardgas als warmtebron van huishoudens. Dat is een complexe opgave waar veel organisaties met elkaar moeten samenwerken; van overheid tot netbeheerder en van wijkverenigingen tot bouwbedrijven,. Die samenwerking probeer ik zo soepel mogelijk te laten verlopen. Een hele klus, maar wel eentje die concreet bijdraagt aan het omschakelen naar een groene economie.

Welk wereldprobleem zou je willen oplossen?
In 2009 was ik in Bangladesh. Daar zag ik dat sloppenwijken waar jongens en meiden van mijn leeftijd moesten opgroeien. Dat deed al pijn. Maar toen ik hoorde dat die wijken meerdere keren per jaar opnieuw opgebouwd moeten worden omdat ze overstromen, brak er iets. Ze raken daar iedere zoveel maanden alles kwijt. En door klimaatverandering wordt dat alleen maar meer, want het leidt tot meer en grotere overstromingen. Toch blijven ze er wonen want een andere plek is er niet. Ik wil die jongeren een toekomst geven. Daarom moeten we echt iets doen aan de manier waarop wij met de aarde omgaan. Wij merken er misschien niet heel veel van, maar daar in Bangladesh haalt het mensenlevens over hoop.

Wat is je mooiste herinnering aan Zwolle?
Zwolle is de eerste plek waar ik samen met mijn vrouw, Annika, heb gewoond. Met z’n tweeën iets nieuws beginnen is echt prachtig. We kwamen hier allebei niet vandaan, maar hebben samen ons thuis gevonden. Maar het mooiste moment is nog wel dat ik met een vriend naar de halve finale van de KNVB beker ging: PEC tegen NEC. We liepen door de wijk met honderden anderen naar het stadion. In de verte zagen we het vuurwerk in de clubkleuren al aan de hemel staan. Die sfeer, die verbondenheid, vergeet ik nooit meer. En de blijdschap toen we na wedstrijd lang billenknijpen naar de finale zouden gaan - en die natuurlijk wonnen - vergeet ik nooit meer!

Welk boek zou je mensen aanraden en waarom?
Nadat ik Zomergasten had gezien heb ik de biografie van Eberhard van der Laan gelezen. Geen politicus van mijn eigen kleur, maar wat een voorbeeld. Ik vind het fantastisch dat hij mensen en groepen weet te verbinden zonder dat het een theekransje wordt. Andere politici die dat proberen worden naar mijn smaak vaak een beetje te klef. Maar hij weet authentiek en kraakhelder toch die verbinding tot stand te brengen. En hij was met enige regelmaat wat lomp. Dat herken ik in ieder geval in hem. Ik hoop ooit ook dat verbindende.

Wilde je altijd al raadslid worden?
Als puber wilde ik dominee worden. Dus ik ging theologie studeren, maar kwam er tijdens mijn stage achter dat pastoraat echt niet iets voor mij is. Voorgaan vond ik wel heel mooi, dus dat doe ik zo nu en dan nog wel. Maar als herder mensen een luisterend oor bieden en er voor ze zijn past minder goed bij mij. Ik heb door die ervaring wel ontzettend veel respect gekregen voor predikanten en pastoraal werkers. En met mij is het oog nog goed gekomen, want ik constateer regelmatig dat ik in mijn baan als adviseur best wel wat pastorale vaardigheden in de praktijk breng. Het was allemaal niet voor niets.

Kandidaat nummer 4: Jolien Elshof

Jolien werkt als Financial Business Controller bij Gevavi Schoeisel BV. Ze is sinds 2014 raadslid voor de ChristenUnie en woont met haar gezin in Stadshagen.

 @JolienElshof
 Jolien Elshof

Jolien, wat doe jij in het dagelijks leven als je niet voor de raad aan de slag bent?
Als lid van het directieteam van Gevavi ben ik druk met de financiën en processen, maar ook met de mensen en daar probeer ik met vallen en opstaan voor klaar te staan. Ik vind dat ieder mens waardevol is en aandacht nodig heeft. Ik vind het ook belangrijk om mensen binnenboord te houden ook als ze wat uit de toon vallen.

Ik heb een druk leven maar als (bedrijfskundig en bedrijfs)econoom ga ik altijd efficiënt met tijd om, zodat er ook tijd is om te kunnen genieten. Dat doe ik graag met mijn familie. Graag geniet ik met mijn man van onze kinderen en kleinkinderen. Die lees ik het liefste voor. Mijn ouders zijn ontzettend belangrijk in mijn ontwikkeling geweest. Zorgzaam, maar ook: het beste uit jezelf halen. Met mijn ouders ben ik vaak verhuisd en heb daardoor in veel verschillende steden gewoond. Dat heeft mij flexibel gemaakt: ik weet mij snel aan te passen.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Ik heb veel gestudeerd en dat is belangrijk voor mij: ik houd ervan kennis te vergaren en toe te passen. Eerst vooral Financiën en later Economie. Bij mijn studies heb ik vooral gezocht en mij verdiept in onderwerpen die met duurzaamheid samenhangen: Waardecreatie en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Zelf ben ik opgegroeid met kliekjes: ik gooi nooit eten weg, vreselijk! Ik heb veel oorlogsverhalen gelezen en gehoord, dan laat je het wel en de televisiebeelden spreken boekdelen.

Mijn grote voorbeelden werden allebei 39 jaar en vermoord. Dat zijn Diettrich Bonhoeffer en Martin Luther King. Hun moed en strijd tegen nazisme en racisme inspireren mij.

... en prompt komen er allemaal waardevolle boekentips! Die willen we je niet onthouden:
Ik lees graag en ik haal veel inspiratie uit boeken. Het boek ‘Bevrijd je verdriet’ van Henri Nouwen heeft mij geholpen om te leren leven met het leed.

Grote indruk heeft het boek ‘Nooit keer ik terug’ van de zendeling Jan Pit op mij gemaakt. Dit gaat over een Loen Sieng Laos die vanaf zijn geboorte verslaafd was aan opium en dit door geloof overwint.

Ik heb ook heel veel geleerd van het boek: ‘Meer dan een spel’ van Chuck Korr over de betekenis van voetbal op Robbeneiland. Politieke gevangenen zaten in erbarmelijke omstandigheden, maar ze kregen het voor elkaar om een voetbal competitie op te zetten. Dit gaf houvast, kameraadschap en doorzettingsvermogen ondanks extreme tegenwerking. Ik ben mij zeer bewust van de maatschappelijke kracht van teamsport. Daarom ben ik ook zo blij met wat ik voor de sport in Zwolle mag betekenen door mijn politieke rol, ook voor het aangepast sporten (G sporten) waar de ChristenUnie werk maakt van meer inclusief sporten. ‘Meer dan een spel’ gaat over heel andere omstandigheden, maar heeft mij opnieuw doen beseffen dat sport inderdaad meer dan een spel is!

Reinier Mulder

Reinier Mulder

Reinier werkt als gastdocent Rechtstaat en Parlementaire democratie bij ProDemos en is sinds 1995 raadslid voor de ChristenUnie. Hij woont met zijn vrouw en hun drie kinderen in Zwolle-Zuid.
 @ReinierMulder1
 reinier.mulder.7
 Reinier Mulder

Reinier, wat is je mooiste belevenis in Zwolle?
De geboorte van mijn 3 pubers in Zwolle-Zuid in de ‘weilanden’ waar mijn opa zijn boerderij had staan en waar mijn vader zijn jeugd heeft doorgebracht.

Waar in Zwolle-Zwolle woon je?
Ik woon in de Gerenlanden, een van de fijne woonbuurten van Zwolle-Zuid. Een wijk die gezegend is met bijzondere scholen, uiteenlopende winkels en zorgvoorzieningen. En je bent zo de stad uit om te genieten van de prachtige uiterwaarden van de IJssel en het bos bij Zandhove.

Als jij een wereldprobleem zou mogen oplossen, wat zou je aanpakken?
Ik zou voor ieder kind en iedere jongere een dak boven hun hoofd willen vinden. De afgelopen jaren, tijdens de crisis, heb ik menig gezin “onder de arm” genomen om een huis te vinden in Zwolle. In die tijd was er weinig te vinden en moest men in de regio onderdak vinden. Hoewel de crisis voorbij is en er weer 600 woningen per jaar worden gebouwd, blijft ook in Zwolle de nood onverminderd hoog. Ik wil graag dat iedere Zwolse jongere en starter een plek in onze stad vindt.

Welk boek zou je mensen aanraden en waarom?
‘Zwollerkerspel’ van Wim Coster. Een prachtig boek dat beschrijft hoe 50 jaar geleden de gemeente Zwollerkerspel ophield te bestaan en samengevoegd werd met de gemeente Zwolle. Het geeft een gezicht aan het leven van mijn overgrootvader, opa en vader die inwoners waren van Zwollerkerspel. Het boek beschrijft het leven rondom Zwolle op een prachtige manier.

Krijg je wel eens spontaan een toffe reactie op je raadswerk?
Tijdens een bezoekje aan Brownies & Downies werd ik door een andere bezoekster hartelijk bedankt voor onze en mijn inzet om voor haar gezin de juiste zorg te krijgen. Echt fijn!

Wat is je meest eigenaardige gewoonte?
Ik heb wiebelbenen. Ik kan haast niet stilzitten en wil altijd weer aan de gang. Vooral thuis rustig op de bank zitten vind ik lastig en dan duik ik snel de tuin in om te wroeten in de grond, of ga ik naar de zolder voor een uitzoekklusje. Eigenlijk ben ik altijd bezig. 

Jacob Raap

Kandidaat nummer 6: Jacob Raap

Jacob werkt bij het College voor Toetsen en Examens in Utrecht en woont in Dieze-West.
 @JacobRaap
 jacob.raap.5
 jacob.raap

Jacob, wat doe je in het dagelijks leven?
“Wie voor een dubbeltje geboren is wordt nooit een kwartje.” Zo was het vroeger en is het nog steeds in veel landen. Je afkomst bepaalde in hoge mate je maatschappelijke kansen. 
Als zoon van een spoorwegarbeider heb ik dankzij het onderwijs wél de kans gekregen om mij te ontwikkelen op een manier die bij mij past. De Citotoets heeft daar een grote rol in gespeeld. A.D. de Groot, de oprichter van Cito, heeft die toets ingevoerd om, onafhankelijk van de inschatting van de school, te kijken welk onderwijs het beste bij de mogelijkheden van kinderen past. Ik ben verantwoordelijk voor de Centrale Eindtoets, de opvolger van de Citotoets. Het is mijn drijfveer om via mijn werk bij te blijven dragen aan (onderwijs)kansen voor kinderen.

Welk wereldprobleem zou jij willen oplossen? 
Dat mensen elkaar uit het oog verliezen en dan tegenover elkaar komen te staan. Zoals ik onlangs gezien heb in Noord-Ierland. Op Facebook schreef ik daarover: ‘Het bezoek aan Belfast blijft me bezig houden. Hoe gaan wij met tegenstellingen om in NL en in Zwolle? Is er voldoende vertrouwen om samen te leven? Ook als die samenleving onder druk komt te staan?’ Mijn drijfveer om me hiervoor in te zetten haal ik uit de Bijbel. Waarin veel verhalen staan over Jezus die verbinding zoekt met mensen; juist met die mensen die je misschien normaal niet zo ziet zitten.

Kun je iets vertellen over de wijk waarin je woont?
Ik woon in de wijk Dieze-west, ook wel genoemd de Bolle Bieste. Naar de stierenmarkt die vroeger daar in de weilanden werd gehouden. Het is een volkswijk die zeker na grootschalige nieuwbouw en renovatie een fijne plek is om te wonen. Juist omdat er zoveel verschillen zijn. Onlangs hebben we nog in de Kastanjestraat met mensen uit de buurt oliebollen gegeten en glühwein gedronken. Zomaar spontaan met wat mensen opgezet, een groot succes. Zo sprak ik daar schippers die aan wal zijn gaan wonen. Leuke ondernemende mensen die veel gezien hebben en niet snel ergens van opkijken.

Welk boek zou je mensen aanraden?
Ik hou erg van geschiedenis en dan vooral de geschiedenis van het landschap. Hoe is dat in de afgelopen eeuwen ontwikkeld tot het landschap waarin ik nu leef? Ik genoot bijvoorbeeld van ‘Het lege land’ van prof. Auke van der Woud. Dat gaat over hoe Nederland er in de 19e eeuw uitzag. Toen waren grote gebieden nog woest en onbewoonbaar. En kijk nu eens naar Zwolle en omgeving bijvoorbeeld een project als ‘Ruimte voor de rivier’. Het weten waar we vandaan komen, ook ruimtelijk, maakt me dankbaar. Dankbaar voor de veilige en mooie omgeving waarin ik mag leven.

Het klinkt allemaal wel heel serieus; speel je nog wel eens een spelletje?
Haha, ik speel graag RISK! Het spel spreekt me aan omdat je daarin helemaal los kunt gaan. Maar ook op een slimme manier coalities kunt vormen om te zorgen dat je wint of op z’n minst dat een ander niet wint. Misschien ook wel een beetje zoals de politiek. Je moet het spel slim spelen. Maar… alleen ga je sneller en samen kom je verder, zelfs bij RISK.

Job Looijenga

Kandidaat nummer 7: Job Looijenga

Job werd 2010 burgerraadslid voor de ChristenUnie in Zwolle en is sinds november 2013 volwaardig gemeenteraadslid.

 @JobLooijenga
 job.looijenga

Job, wat doe je in het dagelijks leven naast je raadslidmaatschap?
Ik ben inkoper. Een vak waarbij je anderen geweldig kunt helpen. En ik vind het mooi om een brug te vormen tussen de markt en de overheid. Ik ben nieuwsgierig van aard en kom bij heel veel vakgebieden ‘achter de voordeur’.

Welk wereldprobleem zou jij willen oplossen? Wat is je drijfveer daarbij?
Het grootste wereldprobleem vind ik de angst en zinloosheid. Dit zijn precies de vraagstukken waar het christelijk geloof antwoord op heeft: hoop, perspectief en al het leven is zinvol. Met deze boodschap wil ik langs gaan bij iedereen die hierom vraagt.

Wat is je mooiste ervaring in of herinnering aan Zwolle?
Mijn mooiste ervaring is de discussie over het AZC. Natuurlijk was er oppositie maar wel op een Zwolse manier: eerlijk, openhartig, netjes en openhartig. Mijn tweet hierover is vele malen gedeeld. Top!

Wat vind je heel tof aan de wijk waarin je woont?
Ik woon in het buitengebied en het mooie hier is dat mensen om elkaar geven en met elkaar leven. Ook de bereidheid om elkaar te helpen is volop aanwezig als je het durft te vragen. De Hervormde kerk Windesheim heeft hier een waardevolle rol en plaats.

Welke film zou je mensen aanraden en waarom?
‘The Man Who Saved the World’. Deze film gaat over mijn held Stanislav Petrov die een alarm over een vermeende atoomaanval van de USA terecht durfde te negeren. Anders zou de kernwapenoorlog zijn begonnen. De film gaat erover hoe we naar elkaar kijken. De USA en de Sovjet-Unie willen allebei defensief optreden en verwijten elkaar agressief te zijn. Bij zijn eerste bezoek aan de USA ondervond Petrov dat de ander helemaal niet agressief is. Het eindigt heel klein met een bezoek aan zijn moeder na 10-tallen jaren. Ook hier weer het thema: allerlei vooroordelen over elkaar, zonder elkaar te spreken. Pracht film!

Welk concert heeft het meeste indruk op je gemaakt?
Ik was bij een concert van Michael W. Smith en hij vroeg aan iedereen (en dus ook aan mij): “Als je hier om Michael bent gekomen zit je fout: het gaat om Jezus!” Dat was confronterend. Ik kwam ook voor Michael….

Speel je wel eens een gezelschapsspel?
Ja, bijvoorbeeld Koehandel. Een leuk kaartspel met strategie, geluk, bluf en gewoon goed onderhandelen.

Duurzaamheid is een actueel thema, zowel voor de overheid als voor onszelf. Heb je nog tips?
Ik ben zelf dankzij zonnepanelen netto energieneutraal als het gaat om elektriciteit. Als je de kans hebt om te investeren in zonnepanelen, dan zeg ik: doen!

Verder adviseer ik om met je auto gewoon lekker rustig te rijden. Als je maximaal 90 km/u rijdt, scheelt het je al snel 50% brandstof.

Ronald Buitenhuis

Kandidaat nummer 8: Ronald Buitenhuis

Ronald werkt bij het Ministerie van VWS als senior juridisch beleidsmedewerker Jeugd. Hij woont met zijn vrouw en hun drie kinderen in Zwolle-Zuid.

 @_Buitenhuis
 ronald.buitenhuis.1

Dus je woont in Zwolle en werkt in Den Haag?
Ja! Zwolle is fantastich, maar mijn werk bij VWS vind ik ook geweldig. Sinds 2011 houd ik me al bezig met de Jeugdwet. Doordat ik deels thuis werk, kan ik toch regelmatig mijn kinderen naar school brengen en ophalen. En net als mijn zoon voetbal ik bij ZAC.
We hebben 8 mooie jaren gehad in Den Haag. We woonden midden in de Schilderswijk, dus het was best wel een contrast om ineens in het groene en blonde Schelle te belanden. Maar ik kom oorspronkelijk uit Ommen en mijn vrouw heeft in Hattem gewoon; we hebben veel familie in en om Zwolle wonen, dus hier horen we gewoon.

Wat is je mooiste Zwolse herinnering?
Mijn eerste zoen met mijn vrouw! We gingen in 1996 samen naar de bios. De film (Twelve Monkeys) was zo tof dat het er pas na afloop van kwam …

Welk wereldprobleem zou jij willen oplossen?
Ik kan echt buikpijn krijgen van gedwongen prostitutie. Het is heel makkelijk om te doen alsof het niet bestaat, maar als je je er maar even in verdiept struikel je over de ellende. Vrouwen die dagelijks meerdere malen worden verkracht, weken, maanden, jaren lang. Dat heeft een verwoestende impact! Dit kàn toch niet in een land dat zichzelf beschaafd noemt?!

Welk concert heeft het meeste indruk op je gemaakt?
Ik ben een liefhebber van pittige rock, maar tegelijkertijd ben ik ook een van de grootste Roxette-fans van Nederland. De eerste keer dat ik Roxette live zag, was een intense ervaring. Via de fanclub was ik in 2001 bij een showcase voor hun nieuwste album in Keulen, voor maar 200 uitverkoren fans en de pers. Echt gaaf!

Is er nog iets geks dat we van je moeten weten?
Ik kan mijn oren onafhankelijk bewegen. Totaal nutteloos, maar wel super bijzonder.

Ruth Stoorvogel

Kandidaat nummer 9: Ruth Stoorvogel

 @RuthStoorvogel
 ruth.stoorvogelbergman
 hesterruth/

Een videoportret van Ruth
"Eenzaamheid kom je op veel plekken in de samenleving tegen. Dat raakt mij echt. Dat gaat alleen ook maar groter worden met alle sociale media. We kunnen zoveel regelen binnen onze vier muren, maar het is zo goed om echt contact te hebben met elkaar."

Ruth, wilde je altijd al raadslid worden?
Haha, nee, ik wilde als kind altijd hoofdzuster worden!

Welk wereldprobleem zou jij willen oplossen?
Armoede. Dit vind ik echt een groot onrecht. Er is genoeg voedsel op deze wereld, maar de verdeling ervan slaat nergens op. Ik heb op verschillende plekken in de wereld de verlammende kracht van armoede gezien en geroken. De doffe blik die je ziet bij kinderen die leven in armoede, zelfs wanneer ze naar je lachen, raakt mij elke keer weer tot op het bot.

Hoe duurzaam ben jij?
We hebben zonnepanelen op ons dak liggen. Zo leuk om te zien dat je energie teruglevert terwijl de afwasmachine en wasmachine op dat moment op volle toeren draaien. Daar kan ik echt lol in hebben.

Je houdt van muziek; welk concert heeft het meeste indruk op je gemaakt?
Ik was bij het concert van Michael Jackson in zijn HIStory world tour. Dit was de eerste keer dat ik naar een concert van een popster ging. Wat voelde ik mij stoer, zo staand tussen mijn broers in.

Houd je van spelletjes?
Ja! Thuis spelen we nu regelmatig Ticket to ride met de kinderen. Je moet een goede strategie hebben, zoveel mogelijk routes naar een bepaald punt nemen en stap voor stap je einddoel bereiken. Lukt plan A niet, dan ga je gelijk over naar plan B en lukt dat vervolgens ook niet, dan ga je weer creatief aan de slag voor het bedenken van een nieuwe route. Maar je houdt het einddoel in zicht en daar blijf je je op focussen.

Ed Anker

Kandidaat nummer 10: Ed Anker

Ed is sinds mei 2014 wethouder in Zwolle. Daarvoor was hij wethouder in Almere en Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie.

 @edanker
 ed.anker.7
 ed.anker

Een videoportret van Ed Anker
"Dat vind ik zo bij Zwolle passen: altijd die herinnering, overal waar je loopt, op straat of in het buitengebied, dat er meer is dan alleen maar aan jezelf denken."

Ed, waar in Zwolle woon je?
Samen met mijn vrouw Marianne en onze drie kinderen woon ik in de Kamperpoort. Dat vind ik een stoere wijk. Er zit veel geschiedenis, de mensen zijn lekker direct.
Dankzij de IJsselhallen trekt er altijd een bijzondere stoet mensen langs mijn deur. Meisjes in K3 jurkjes, dames met eigen gemaakte sjaals en mutsen voor de handwerkbeurs, mannen in viskleding voor de karperbeurs.

Je bent enthousiast over Zwolle. Wat je is mooiste herinnering aan Zwolle?
Dat is denk ik toch wel de eerste keer dat ik een kerstlichtjestocht liep met mijn kinderen door de uiterwaarden. Wat geweldig dat zoveel ouders van school dat organiseerden! En wat ontzettend mooi en sfeervol.

In 2014 werd je wethouder in Zwolle. Kun je iets moois noemen uit deze periode?
Mijn gaafste ervaring als wethouder was een gesprek met de jongeren van de Fakkelteit over de toekomst van de stad. Rappers kijken zo origineel naar de stad! En zij vonden het heel mooi dat ik hun gedachten wilde horen.

Je hebt wel wat met muziek. Wat is je meest indrukwekkende concert-ervaring?
De eerste keer dat ik The Tragically Hip zag optreden op het Bevrijdingsfestival in Haarlem, 1995. The Hip is de grootste band van Canada. Ik volg ze sinds de jaren 90. Afgelopen jaar werd de zanger ziek, hij is inmiddels helaas overleden. Het laatste afscheidsconcert heb ik online gekeken. Canada stond stil. Dat was verdrietig en indrukwekkend.

What if… Welk wereldprobleem zou jij willen oplossen?
De beschikbaarheid van schoon water wordt een steeds groter probleem en is een aanleiding voor veel problemen. Landbouwgebieden verdrogen, Kaapstad komt droog te staan. Er ontstaan oorlogen mede door het gebrek aan water. Daar zou ik wat aan willen doen.

Michiel van Willigen

Kandidaat nummer 11: Michiel van Willigen

Michiel was al raadslid voor de ChristenUnie Zwolle en is in 2017 wethouder geworden. Hij woont met zijn vrouw en hun twee kinderen in Zwolle-Zuid.

 @michielwill
 vanwilligen1

Een videoportret van Michiel
"Ik vind het heel belangrijk om op lange termijn, dus voor mijn kinderen, die aarde net zo mooi achter te laten als dat ik het heb gekregen. Ik denk dat dat duurzaamheid is. Datgene dat God ons gegeven heeft, ja geef dat alsjeblieft goed door..."

Michiel, je bent vorig jaar wethouder geworden. Wat zit er allemaal in je portefeuille?
Ik ben als wethouder verantwoordelijk voor de onderwerpen duurzaamheid, groen, verkeer, beheer openbare ruimte, dierenwelzijn en aantal projecten in de binnenstad. En ik ben ook Wijkwethouder Binnenstad, Berkum en Aa-landen. Zo werk ik aan duidelijk zichtbare, belangrijke zaken in de stad. Eerst deed ik dat al als raadslid, nu als wethouder. Het mooie is dat het ook nog eens aansluit op mijn studie aan de Universiteit van Wageningen en mijn werkervaring bij adviesbureau en het Waterschap.

Welk wereldprobleem zou jij willen oplossen?
Laten we onze energie schoon opwekken, en afval terugbrengen tot grondstof voor volgende kringloopproces. Het is mooi om te werken binnen de grenzen van de natuurlijke balans van onze unieke wereld. Ik zie dat menselijke ingrepen in het klimaat uiteindelijk de zwakste landen treffen en wij een verantwoordelijkheid hebben om de schade terug te draaien

Waar in Zwolle-Zuid woon je?
In Schelle. Dat ligt prima tussen de binnenstad en de IJssel. Maar het mooiste aan Schelle vind ik het dorpse karakter met makkelijke omgang onderling, midden in de grote stad.

Welk concert heeft het meeste indruk op je gemaakt?
Sinead O’ Connor in het Gelredome. Zo’n kleine dame met zo’n geweldige stem!

Hoe duurzaam ben je zelf?
Waar zal ik eens beginnen. Laat ik het kort houden: kijk maar eens op www.deelauto.nl.

Hoe ziet je droomvakantie eruit?
Kamperen in Noorwegen, maar dan wel lekker droog en warm graag!

Jan Pieter Meijer

Kandidaat nummer 12: Jan Pieter Meijer


 @JPMeijer
 jpmeijer
 bruisfotografie

Jan Pieter, wat doe je in het dagelijks leven?
Ik werk bij de Spoedeisende Zorg van de Jeugdbescherming Gelderland. Ik mag mensen die door de crisis geen uitgang meer zien een stukje op weg helpen. Mijn taak is kinderen beschermen, en dat begint met het zo snel mogelijk verbeteren van de thuissittuatie. Mijn interventie is sowieso geslaagd als mensen hopen op verbetering  en geloven in het plan dat we samen hebben gemaakt. Ik geloof dat moeilijke situaties altijd kunnen veranderen!

Waar ben je opgegroeid?
Google eens op Maragogi... Ik ben er geboren en was 12 jaar toen ik naar Nederland verhuisde. Als ik uit mijn slaapkamerraam keek zag ik palmbomen en daarachter de zee. Nou zul je mij eigenlijk altijd enthousiast horen spreken over Zwolle, maar zo'n uitzicht heeft zelfs Zwolle niet...

Welk wereldprobleem zou jij willen oplossen?
De afgelopen jaren hebben mijn vrouw Anike en ik ons ingezet voor Open Doors, een organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen wereldwijd. Deze christenen hebben te maken het probleem dat mensen in staat zijn elkaar te vervolgen om wie de ander is, om wat de ander gelooft, om wat diens geaardheid is enz. Hier ligt een belangrijke oorzaak van oorlogen en afschuwelijk menselijk leed. Als we in staat zouden zijn de ander oprecht lief te hebben, dan kan de wereld een stuk mooier worden. Mijn wens is om dat in mijn eigen leven steeds meer te doen. De ander lief te hebben. Een hele uitdaging, waar we elkaar bij nodig hebben!

Wat is je mooiste herinnering aan Zwolle tot nu toe?
In mijn studententijd kwam ik vanuit Den Haag een weekendje bij vrienden in Zwolle. Mijn huidige vrouw Anike was toen (toevallig) ook mee. Dat weekend sloeg de vonk definitief over en die maandag daarop was het beklonken! En nu mogen we alweer 8 jaar samen genieten van deze heerlijke stad!