Natuurherstel en -ontwikkeling

Goed rentmeesterschap moeten we leren. We leven alsof er twee en een halve aarde is. Onze ecologische voetafdruk is meer dan de natuur aankan. Voor de volgende generaties is een vitale en groene leefomgeving van levensbelang. We willen vergroening van het stedelijk gebied en meer aandacht voor het buitengebied. De ontwikkeling van het landschap buiten de stad. We willen meer gebieden waar natuur het allerbelangrijkst is.

Onze voorstellen:

  • In veel buurten ontstaan particuliere groene initiatieven: adoptie van openbaar groen, afkoppelen regenwater, aanleggen van groene daken en muren en oogstplekken. De gemeente moet inwoners daarom structureel gaan betrekken bij de(her)inrichting van de openbare ruimte.
  • Natuurvriendelijke oevers worden door gemeente en het waterschap ontwikkeld waar dat kan. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met inwoners en natuurorganisaties.
  • We hebben in Zwolle groene en blauwe verbindingen (‘vingers’) met het schitterende buitengebied tot midden in de stad. Bijvoorbeeld het Almeloos kanaal, de Schellerweg en het Zwarte Water. Wij willen die groene stadslongen in stand houden en deze structuur uitbouwen.
  • In de komende jaren wordt natuuren milieueducatie doorontwikkeld. Dit is in samenhang met de doorontwikkeling van de Nooterhof en in ieder geval in samenwerking met de Zwolse groenpartners en het Zwolse onderwijs.
  • Het totaal aan boomkroonoppervlakte in Zwolle neemt toe. Vooral ook in de Zwolse binnenstad, met relatief weinig (grote) bomen, is dit nodig om ons centrum leefbaar te houden.