Klimaattransitie

De gevolgen van klimaatverandering beginnen ook in Nederland merkbaar te worden. Hevige regenbuien, overstromingen, droogte en het afnemen van biodiversiteit. Aan de andere kant van de wereld worden als eerste de meest kwetsbare mensen getroffen. We willen zorgdragen voor de schepping en alle mensen en dieren. Dat betekent dat we ons inzetten verdere opwarming van de aarde te voorkomen, voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.Ook in Zwolle werken we daaraan mee. Samen werken we aan duurzaamheid. Dat is iets van ons allemaal, niet alleen van techneuten. Het gaat over onze leefomgeving, en onze toekomst. Vanuit de opdracht recht te doen vinden wij verduurzaming en verbinding noodzakelijk. Dit proces kan alleen slagen als jij je betrokken voelt. Daarom willen we dat Zwollenaren en Zwolse bedrijven goede ondersteuning krijgen in wat ze zelf kunnen doen. Dat je in je buurt of wijk geholpen wordt door stadsgenoten in het verduurzamen van je huis of bedrijf. Klimaattransitie in Zwolle zorgt voor een evenwichtige inkomensverdeling en maakt de verschillen dus niet groter.

Onze voorstellen:

  • We geven kansen aan inwonersinitiatieven en steunen energiecoöperaties, zoals Blauwvinger Energie. De gemeente Zwolle helpt bij het oprichten en faciliteert kennisdeling tussen verschillende initiatieven. Ook de gemeente leert daarvan. Inwoners krijgen zoveel mogelijk een plek in de uitvoering, bijvoorbeeld door buurtcampagnes op te zetten gericht op isolatie of zonnepanelen. We zetten een stevige stip aan de horizon: 20 procent van alle geleverde stroom wordt door Zwolse energiecorporaties zelf opgewekt.
  • We willen een klimaattop voor inwoners, zoals gehouden in 2017. Dat is dé plek waar nieuwe ideeën geboren worden!
  • Inwonersbetrokkenheid bij de verwarming van Holtenbroek en Aa-landen wordt concreet. We kiezen voor een stevige rol van de gemeente in het op te richten warmtebedrijf. Zo borgen we de belangen van inwoners. We willen een plek voor inwonersinitiatieven of een energiecoöperatie in het warmtebedrijf. Denk aan een klein aandeel en een ‘afnemersraad’. Ook gaat de gemeente WijBedrijf Dieze meer ondersteunen in het oprichten van een coöperatief warmtenet. WijBedrijf Dieze geldt als blauwdruk voor andere wijken in Zwolle.
  • De ‘gebiedsovereenkomst’ die de inwoners van Tolhuislanden sloten met de gemeente Zwolle smaakt naar meer. Inwoners kregen het alleenrecht op het ontwikkelen van duurzame energieproductie. Dat is voor ons de norm bij grootschalige energieopwekking
  • In onze gemeente: inwoners aan de knoppen, en pas professionele partijen aan tafel als de inwoners daar om vragen.