Duurzame en Sociale Werkgelegenheid

Wij staan voor een economie die er is voor mensen in plaats van andersom. Een goede markt komt tot haar recht als arbeid en kapitaal geen tegengestelde krachten zijn. We willen dat ondernemers, werkgevers en werknemers van elkaars talenten profiteren. Bedrijven en ondernemers in Zwolle zijn onmisbaar. Ze zijn van grote waarde voor onze economie en leefbaarheid. Ze creëren werk en zorgen voor innovaties.

Een sterke lokale en regionale economie is een randvoorwaarde en een middel om andere doelen te realiseren. De economie staat ten dienste van een duurzame samenleving en kwaliteit van leven. Zo ontstaat er een betekeniseconomie waar het creëren van waarde vooropstaat, we verspilling tegengaan en Zwollenaren tot hun recht komen. Dat alles binnen de grenzen die de aarde stelt.

De gemeente speelt een belangrijke rol in de versterking van de regionale arbeidsmarkt en de regionale circulaire economie. Dit doet zij samen met kennisinstellingen, het bedrijfsleven en andere overheden.

Het MKB is onmisbaar voor werkgelegenheid en de lokale economie. Maar ook voor ontwikkelingen van producten en de leefbaarheid. Wij komen op voor ondernemers.

Onze voorstellen:

  • Gemeentelijke inkoop doen we in Zwolle zoveel mogelijk lokaal of regionaal. Aanbesteden gaat MKB-vriendelijk.
  • We zorgen dat er voldoende plaats is voor duurzame en sociale bedrijven in Zwolle. De transitie naar een duurzame en circulaire economie vraagt om voldoende ruimte.
  • We willen innovatie in het MKB bevorderen. In Zwolle zijn veel innovatieve internationale maar ook typisch Zwolse ondernemingen die in hoge mate bijdragen aan de lokale kenniseconomie. Toekomstbestendige (familie)bedrijven moeten voortdurend doorontwikkelen. Daarin zien we veel goede voorbeelden. De gemeente ondersteunt innovatie via de topwerklocaties zoals het Health Innovation Park en het Polymer Science Park. Daarbij betrekt ze kennispartners als het Lectoraat Familiebedrijven van Hogeschool Windesheim. We ondersteunen starters en doorgroeiers. Succesvolle ondernemingen zijn allemaal ooit klein begonnen. Het is belangrijk dat de lokale overheid starters op de arbeidsmarkt ondersteunt met goede werkplekken. We willen in de wijk ontmoetingswerk en studieplekken. Daar is ruimte voor afstemming, kruisbestuiving. Het aanspreekpunt voor start-ups en sociaal ondernemers ontwikkelt een ecosysteem van alle bedrijven in samenwerking met de regio. Zo kunnen ook starters hun netwerk voeden.
  • Sociale ondernemers krijgen een grotere kans bij aanbestedingen en overheidsinkoop.
  • Bij alle aanbestedingen is social return een voorwaarde. De aanbevelingen uit ons initiatiefvoorstel Sociaal ondernemerschap voert de gemeente onverkort uit.
  • ZZP-ers in Zwolle worden begeleid en praktisch ondersteund. We werken aan betere beschikbaarheid van goed en snel internet in de hele gemeente. Ook gaan we voor één gemeentelijk aanspreekpunt voor ondernemers. Voor start-ups stellen we flexplekken in publieke ruimten open.