Nieuwsbrief Mei 2023

Nieuwsbrief Mei 2023

Zwolle
24 Mei 2023

Beste vrienden en vriendinnen van de ChristenUnie,

Ook vandaag de dag spreekt God door mensen tot ons. Profeten, zo zou je deze mensen kunnen noemen. Net zoals in de Bijbel houden ze ons een spiegel voor. Ze leggen de vinger bij onrecht in de samenleving en roepen op tot bekering. Voor mij is Vanessa Nakate uit Oeganda zo iemand. Aangevuurd door haar geloof in Jezus als Heer maakt ze zich hard voor klimaatrechtvaardigheid. Ze wijst op de impact die klimaatverandering nu al heeft op gemeenschappen rond de evenaar. En ze roept op tot een eerlijke en rechtvaardige transitie naar een duurzame samenleving. Voor de ChristenUnie Zwolle is dat ook onze inzet: ambitieus én eerlijk klimaatbeleid, met oog voor mensen. Dat is niet makkelijk en gaat niet vanzelf, maar moet wel het doel zijn van politiek met open Bijbel. In het geloof dat Gods Geest ook vandaag werkt.

Ruben van de Belt - Fractievoorzitter ChristenUnie Zwolle 

 

Publieksavond met Mounir Samuel – Jona zonder walvis

ChristenUnie Zwolle organiseert op donderdag 1 juni een publieksavond met als hoofdgast Mounir Samuel, spreker en auteur van het veelbesproken boek ‘Jona zonder Walvis’.

Meld je aan voor de gratis lezing https://zwolle.christenunie.nl/jonazonderwalvis

Mounir spreekt naar aanleiding van zijn boek over klimaatverandering en andere crises van deze tijd. Er is volop gelegenheid tot het stellen van vragen. Aan het eind van de avond is er gelegenheid om het boek Jona zonder Walvis te kopen en houdt Samuel een signeersessie.

We zitten midden in een klimaatramp. Als correspondent sociale revoluties en maatschappelijke verandering was Mounir Samuel getuige van de wereldwijde effecten daarvan. Tijdens de bijeenkomst duidt hij de aard en omvang van de verschillende crises van deze tijd. Van stikstof tot het belang van de walvis, van het aandeel van Shell tot aan de verwoesting van de Amazone door het Nederlandse bedrijfsleven. Mounir Samuel laat zien wat ons in de komende decennia te wachten staat én wat wij daaraan kunnen doen.

Na de lezing volgt een gesprek tussen Mounir en ChristenUnie fractievoorzitter Ruben van de Belt.

Praktische informatie
Datum en tijd: Donderdag 1 juni 2023, 20.00 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Locatie: Stadkamer, Zeven Alleetjes 1a in Zwolle
Toegang: gratis. Kaarten reserveren via https://zwolle.christenunie.nl/jonazonderwalvis

 

De 3-30-300 regel

Zwolle verstedelijkt. We bouwen de komende jaren vooral in de bestaande stad. Dat kan alleen als tegelijk de leefbaarheid verbeterd wordt. Daarom heb ik namens de ChristenUnie het college van Burgemeester en Wethouders via een motie gevraagd om met een groennorm te komen. Hoeveel natuur is nodig voor een fijne leef- en werkomgeving? Met steun van bijna de hele raad is bepaald dat een groennorm nodig is in Zwolle zoals de 3-30-300 regel.

Met deze vuistregel meet je drie dingen. Eerst of je vanuit elke woning drie bomen ziet. Dan of 30% van een wijk in de schaduw van een boom valt. En daarna of er vanuit elke woning op 300 meter afstand een verkoelend parkje is. Zo bouwen we aan een fijne stad waar goed leven en voldoende ruimte is voor mensen, dieren en planten.

Jacob Raap - Raadslid ChristenUnie Zwolle

 

Zeshoog

In 2020 kwam ik weer in Zwolle wonen. Vanuit de Alblasserwaard vonden we een tijdelijk huis in Weezenlanden Noord. Bij de bezichtiging bleek het om de bovenste verdieping te gaan.

Ik die zo hou van werken in mijn tuin en op blote voeten in het gras lopen, kwam zeshoog te wonen. Op de trap naar boven voelde ik stress… tot ik de woonkamer binnenkwam en de grote ramen me een fantastisch uitzicht boden over Zwolle: De Peperbus, Sassenpoort, De Fundatie en de Dominicanenkerk. Zelfs Michaël kon ik zien. Alles omringd door bomen en de uitgestrekte lucht.

Heel wat gestolen momenten heb ik op m’n balkon doorgebracht, kijkend naar zwaluwen, zoekend naar de zingende merel op een dak ergens beneden. De bomen die met de seizoenen mee veranderden. De zonsondergang die verschoof gedurende het jaar. Blij verrast werd ik door vleermuizen die in de schemer langs me schoten. Natuur op zeshoog, ik had Zwolle nog niet zo mooi gezien.

Het was als Psalm 19, een liefdevolle bemoediging en besef van Gods grootheid. Wat de opgave ook is: Hij is erbij.

Waida Vogel-Bwefar - Burgerraadslid ChristenUnie Zwolle