Waardevolle resultaten
van ons werk als ChristenUnie Zwolle
van ons werk als ChristenUnie Zwolle
Mantelzorgers hadden het in coronatijd extra zwaar omdat professionals een tijdlang niet thuis mochten komen. Op initiatief van de ChristenUnie krijgen mantelzorgers in 2021 een eenmalig extra compliment van 25 euro en een persoonlijk adviesgesprek.
ChristenUnie-raadslid Jacob Raap woont in Dieze en bouwt aan het gezamenlijke verhaal van de wijk. De geschiedenis van deze wijk blijkt echt een bindmiddel. Jacob deelt die verhalen ook actief op social media.
De ChristenUnie riep via een motie op om te komen tot een aansprekend en overkoepelend verhaal van Zwolle als dé onderwijsstad. Daarnaast is samen met D66 gestuurd op de ontschotting tussen onderwijs en zorg.
Het gemeentelijk fonds ‘Voor Studenten Door Studenten’ om initiatieven van studenten mogelijk te maken is door inzet van de ChristenUnie ook opengezet voor Mbo-studenten.
Met botanisch stoepkrijten is door de ChristenUnie -samen met de PvdA- meerdere keren aandacht gevraagd voor de stadsnatuur. Mede hierdoor is de bewustwording rond groen en dus biodiversiteit in onze bebouwde omgeving toegenomen.
Voor veel woningeigenaren kan een hybride warmtepomp een haalbare en betaalbare stap in het verduurzamen van hun huis zijn. De ChristenUnie heeft gezorgd dat dit in Zwolle een optie is geworden voor inwoners.
Dankzij inzet van de ChristenUnie wordt het wandel- en fietsnetwerk in Zwolle weer in orde gemaakt en verbeterd. De bewegwijzering was in slechte staat waardoor de routes steeds ontoegankelijker werden. Zowel voor Zwollenaren als toeristen.
Op initiatief van de CU werd er een verzoek ingediend om te kijken naar de mogelijke inzet van duurzame bamboe verkeersborden. Deze motie werd door de voltallige raad aangenomen.
De Zwolse energiecoöperatie Blauwvinger Energie is erin geslaagd een drijvend zonnepark te ontwikkelen dat volledig in handen komt van Zwolse inwoners. Als ChristenUnie hebben we voortdurend geknokt om inwonersinitiatieven alle kansen daartoe te geven.
Het coronavirus maakte duidelijk hoe belangrijk gezondheid is. Voor de korte termijn waren allerlei maatregelen nodig zodat de zorg niet overbelast zou raken. Voor de lange termijn moeten we ook investeren in gezondheid, dat bepleitte raadslid Wietse de Boer.
Raadslid Jolien Elshof droeg in 2019 in een initiatiefnota tien punten aan om het klimaat voor Sociaal Ondernemers te verbeteren. Dit heeft geleid tot de Stimuleringsaanpak Impactondernemen in 2020.
Zonnepanelen op grote daken zijn voor veel Zwollenaren de favoriete manier om schone energie op te wekken. Met alle ChristenUnie fracties uit de regio hebben we succesvol gepleit regionale aanpak om ondernemers te helpen hun daken vol te leggen.
Het Stinspark is het enige archeologische rijksmonument van Zwolle en van nationaal belang. Woordvoerder Jolien Elshof,betrokken bij Westenholte, zag hier een prachtige kans om deze cultuurhistorie zichtbaar te maken.
In het najaar van 2019 werd duidelijk dat de toekomst van Hart voor Zwolle gevaar liep. Wietse de Boer stelde vragen en kreeg de toezegging dat er een overbruggingskrediet kwam.
In 2016 zijn op initiatief van de ChristenUnie sportparkmanagers ingezet om verenigingen weerbaarder en professioneler te maken. Het project is van meet af aan een succes en wordt in de toekomst voortgezet door het wijksportmanagement.
Mantelzorgers zijn van grote waarde. Allereerst voor de naasten voor wie zij met veel liefde, inzet en soms ook grote offers zich inzetten. Mantelzorg is vaak ook zwaar. De ChristenUnie heeft grote waardering voor mantelzorgers en wil dat dat de gemeente meedenkt met mantelzorgers zodat ze het blijven volhouden. In coronatijd mochten professionals een tijdlang niet thuis langskomen wat zorgde voor extra belasting van de mantelzorgers. Daarom diende de Christenunie een motie in om hen iets extra’s te geven. Dit in de vorm van 25 euro als extra bedrag en een persoonlijk adviesgesprek.
Lees meer op De StentorDieze is een plek waar ook veel nieuwkomers zich thuis voelen. Een zeer diverse wijk, waar het fijn wonen is. Waar komen we vandaan en hoe gaan we samen verder? Jacob zet zich daarom ook in voor de herdenking van het bombardement van de wijk in de oorlog.
De wijk Dieze was de eerste bebouwing buiten de muren en stadsgracht, ook wel de Nijstad genoemd. Een wijk met een rijke historie. Generaties Zwollenaren hebben er een gelukkige tijd gehad.
Lees verder op facebookDe gemeente en het basis en voortgezet onderwijs in Zwolle vinden elkaar steeds meer. Veel breder en vooral meer samen wordt nu ingezet op de grote thema's als passend onderwijs, (jeugd)zorg, geletterdheid en diversiteit. Door de ontschotting wordt de extra zorg verleend op school. Ons motte daarbij: ‘één plus één is drie’.
Lees meer op ChristenUnie ZwolleVoorheen was het fonds alleen toegankelijk voor studenten van Hbo-instellingen. Na schriftelijke vragen van de fractie van de ChristenUnie over de positie van Mbo-studenten in Zwolle is dat gewijzigd. Raadslid Ruben van de Belt: “Wij gaan voor een stad waarin ieders talenten gezien worden, en voor een stad waarin iedereen kansen krijgt. Daar hoort bij dat gemeentelijke faciliteiten voor elke student toegankelijk zijn.”
Lees verder op studentenscoutDe Zwolse binnenstad is veel steen en weinig groen. Met de klimaatverandering neemt hittestress toe. Is onze binnenstad straks nog wel leefbaar? Zeker wanneer we kiezen voor inbreiding en meer gaan bouwen in de bestaande stad.
Lees meer op ChristenUnie ZwolleIn enkele wijken van Zwolle is al een concreet beeld van de aardgasvrije warmtevoorziening. In veel wijken nog niet. Een hybride warmtepomp, waarbij je elektrisch verwarmd maar de CV-ketel bijspringt als het nodig, is dan een betaalbare tussenstap. De ChristenUnie miste deze belangrijke techniek in Zwolle en heeft daar succesvol voor gepleit. Zo krijgen woningeigenaren meer keuzemogelijkheden in het verduurzamen van hun woning.
Lees meer op destentorIn de coronatijd is gebleken hoe belangrijk het is dat we gezond en dichtbij kunnen recreëren. Het wandel- en fietsnetwerk IJsseldelta bestaat uit een groot aantal routes in en om Zwolle. Een prachtige gelegenheid om de schoonheid van Zwolle en haar landelijke omgeving te ervaren. De markering, de paaltjes met pijltjes, van het wandel- en fietsnetwerk waren toe aan groot onderhoud. Raadslid Jacob Raap heeft zich ingezet om de bewegwijzering weer in goede staat te krijgen.
Lees meer op rtvfocuszwolleOp initiatief van de CU werd er een verzoek ingediend om te kijken naar de mogelijke inzet van duurzame bamboe verkeersborden. Deze motie werd door de voltalige raad aangenomen. Sindsdien prijken er prachtige verkeersborden, gemaakt van bamboe, in de binnenstad.
Ruth Stoorvogel-Bergman ‘We staan voor een flinke duurzaamheidsopgave. De huidige generatie staat daarbij voor de uitdaging om steeds weer ‘out of the box’ te denken. De bamboe verkeersborden zijn hier een mooi voorbeeld van’.
Lees meer op weblogzwolleDe lusten en lasten van de energietransitie moeten eerlijk verdeeld worden. Dat kan door inwoners die zelf eigenaar worden. Als ChristenUnie zoeken we altijd naar mogelijkheden om Zwolse energiecoöperaties, zoals Blauwvinger Energie, voorrang te geven en te ondersteunen. Zo hebben wij voortdurend gepleit voor de mogelijkheid om het zonnepark op de Bomhofsplas volledig in Zwolse handen te krijgen. Wij hebben ontzettend veel bewondering voor Blauwvinger Energie die de kans gegrepen hebben.
Lees meer op weblogzwolleHet coronavirus maakt indringend duidelijk hoe belangrijk onze gezondheid is. De lockdown was een ingrijpende kortetermijnmaatregel om de ongecontroleerde verspreiding van het virus te voorkomen, zodat er genoeg IC-bedden beschikbaar waren voor besmette patiënten. Nu de druk op de gezondheidszorg is afgenomen, wil de ChristenUnie nadenken over langeretermijnmaatregelen. Eén daarvan is investeren in gezondheid.
Daarom moeten we juist nu investeren in vitale en gezonde Blauwvingers. Onderzoek laat zien dat mensen in zogenaamde blue zones gezonder en vitaler zijn. De kenmerken zijn; gezonde voeding, voldoende slaap, ontspanning, beweging, en sociale verbondenheid.
Lees meer op zwolle.christenunieDe Stimuleringsaanpak houdt in dat er een Impactplatform gaat ontstaan waardoor het ecosysteem voor Impactondernemers verbetert. Dit moet zorgen voor meer kennis over en het bevorderen van meer opdrachten voor deze groep ondernemers in Zwolle. Daarnaast worden studenten en ondernemers verleid om te gaan ondernemen met Impact en wil de gemeente Sociaal Ondernemers aantrekken naar Zwolle te komen.
Lees meer op social-enterpriseHet blijkt nog niet altijd makkelijk om grote daken te vullen met zonnepanelen. Technisch, financieel en juridisch liggen er hindernissen. Om ondernemers te helpen én te voorkomen dat het in elke gemeente net anders werkt, heeft de Zwolse ChristenUnie met partijgenoten uit de regio met succes in verschillende gemeenteraden dezelfde motie ingediend. Inmiddels is duidelijk dat de regionale aanpak om meer zonnepanelen op daken te krijgen er komt! Zo wekken we schone energie op én ontzien we het landschap.
Lees meer op de StentorDe ChristenUnie zag de kans om de cultuurhistorie van het Stinspark zichtbaar te maken voor publiek. Ondergronds zijn restanten van kasteel Voorst dat in de 14e eeuw vernietigd werd nog aanwezig. De wijkvereniging Westenholte en partners zochten steun voor dit project om de historie terug te laten komen. De ChristenUnie verzocht met steun van de gehele Zwolse raad het college om de initiatiefnemers te ondersteunen bij de financiering. Dit heeft onder meer geleid tot een flinke bijdrage uit de Erfgoeddeal.
Lees meer op indebuurtHart voor Zwolle laat al jaren zien hoe we het omzien naar elkaar kunnen versterken. Ze koppelen jongeren aan hulpvragers die voor langere tijd aan elkaar verbonden zijn. De ChristenUnie is blij met dit soort projecten omdat het een voorbeeld is van de manier waarop zorg en welzijn in de toekomst moet worden georganiseerd. Door teruglopende inkomsten kwam de toekomst van Hart voor Zwolle in gevaar terwijl de hulpvragen juist toenamen. Door vragen van de ChristenUnie kwam er een overbruggingskrediet.
Lees verder op zwolle.christenunie.nlSportparkmanagers zijn in het leven geroepen na een motie van raadslid Jolien Elshof. “De verenigingen misten de menskracht en mogelijkheden.” De ChristenUnie nam het initiatief om verenigingen weerbaarder en professioneler te maken. Van sportverenigingen werd verwacht dat ze meer aan participatie en het benutten van de accommodaties gingen doen. Het project loopt na vijf jaar af, maar de bedoeling is dat de inzet wordt voortgezet door het wijksportmanagement. Dit is nodig om sporten zoveel mogelijk voor iedereen toegankelijk te maken.
Lees meer op zwolle.christenunie