Luisteren naar de stad voor een warm welkom voor vluchtelingen

a5225d20-e603-41fe-aed0-98ea34b07e5f.JPG
klariska.png
Door Klariska ten Napel op 1 november 2022 om 11:13

Luisteren naar de stad voor een warm welkom voor vluchtelingen

De raad was 24 oktober bijeen om te spreken over de langetermijnvisie rondom vluchtelingenopvang. Vanuit onze fractie voerde Klariska ten Napel het woord. We willen een gastvrije stad zijn en tegelijk vroegtijdig omwonenden betrekken in de plannen. Klariska ziet de warmte onder veel Zwollenaren maar is tegelijk gespitst op vragen en zorgen van omwonenden.

Klariska: “We willen luisteren naar de stad door aan de voorkant te investeren in praten met buren en buurten. Waar zitten hun zorgen? Waar zitten de kansen?” Daarbij vindt ze het ook belangrijk de verbinding tussen vluchtelingen en inwoners op gang te brengen. Maatschappelijke organisaties kunnen en willen daar een rol in spelen weet Klariska. “En mocht er overlast zijn, dan wordt dit opgelost met buurtwerkers.”

Ons fractielid pleit vurig als Zwolle te investeren in een hartelijk welkom: “De echte warmte komt van de Zwollenaren zelf. Dat zagen we al met de vele inwoners die Oekraïners in huis namen, of contact zoeken met mensen in de crisisopvang of sporten met statushouders.” Klariska wil ook dat we Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen (AMV) op termijn een warm welkom kunnen geven in Zwolle. Daar is momenteel nog geen opvang voor geregeld in de stad. Ze wil van de wethouder weten of we ook meer vaart kunnen zetten achter de realisatie van een kleinschalige opvang voor AMV’ers met status in Zwolle.

Klariska stipt ook het belang van heldere en positieve communicatie aan. “Als ChristenUnie ervoeren we ongemak over de communicatie rondom de opvangboot in Holtenbroek en bijvoorbeeld posters rondom de Veemarkt, waar het alleen ging over het melden van overlast. Ook omwoners van de Prinses Margriethaven gaven aan graag een positievere communicatie te willen zien.” Ook moeten we altijd streven naar een dúídelijk verhaal. “Voor alle organisaties én inwoners is het belangrijk te weten wie waarvan is en wat er wel of niet gedaan wordt door de gemeente. De ChristenUnie ziet graag communicatie rondom opvang en vluchtelingen gericht op verbinding tussen vluchtelingen, statushouders en inwoners. Opvang doen wij in Zwolle samen, met de buurten en buren, met vluchtelingen en met organisaties.”

Labels: , , ,