Samen verantwoordelijk: onze inzet voor opvang in De Tippe

Zwolle
Onze inzet voor opvang in de Tippe

Waarom werkt Zwolle mee aan opvang?

De opvang van mensen die op de vlucht zijn voor oorlog, vervolging of geweld is geen vrijblijvende keuze, maar een gezamenlijke verantwoordelijkheid die we als stad dragen. In het debat in de gemeenteraad uitte onze woordvoerder Klariska ten Napel dat als volgt:

“Migratie is van alle tijden. Al sinds mensenheugenis slaan mensen op de vlucht voor hongersnood, politieke- of geloofsvervolging of oorlog. Mensen, op zoek naar veiligheid en vrede. De ChristenUnie zegt opnieuw: wij nemen verantwoordelijkheid voor een goede plek voor asielzoekers, en we nemen verantwoordelijkheid voor de fijne leefomgeving van omwonenden.”

In een tijd waarin de opvangketen in Nederland door falend Rijksbeleid vastloopt en mensen soms buiten moeten slapen, willen wij als ChristenUnie dat Zwolle haar verantwoordelijkheid neemt. Dat deden we in het verleden bij de opvang in de IJsselhallen, waar meer vrijwilligers waren dan vluchtelingen, en dat willen we nu opnieuw doen.

“Dat is ons verhaal als stad,” zei Klariska. “Meer vrijwilligers dan vluchtelingen… laat dat weer ons verhaal zijn.”

Waarom De Tippe en waarom nu?

De locatie aan De Tippe is na jaren zoeken de eerste plek in Zwolle die voldoet aan alle voorwaarden voor een goed functionerend AZC, zoals voldoende ruimte, mogelijkheden voor voorzieningen op de locatie zelf en de mogelijkheid om bewoners van de Meeuwenlaan zoveel mogelijk in Zwolle (en omgeving) te laten blijven wonen en werken. Er is haast geboden omdat de locatie aan de Meeuwenlaan binnenkort sluit en Zwolle wil bijdragen aan landelijke afspraken in de spreidingswet.

Klariska daarover: “Ja, het proces gaat snel, maar dat kan ook omdat de locatie aan alle voorwaarden voldoet om een goed functionerend AZC te worden. En de kavel moet nog helemaal ontwikkeld worden.”

De Tippe was eerder nog niet in beeld omdat tot dusver vooral gekeken werd naar bestaande gebouwen. Omdat dat niets opleverde is besloten ook naar ‘gebiedsontwikkelingen’ te kijken, dus plekken waar bouwplannen voor zijn. Nu De Tippe steeds meer van weiland naar wijk verandert, kwam het ook naar boven in de zoektocht voor een AZC.

Waarom 400 bewoners en niet minder?

We begrijpen dat het aantal bewoners en de snelheid waarmee dit besluit genomen is veel losmaakt. We horen van inwoners dat zij zich overvallen voelen en soms boos zijn over de snelheid van het proces. Die gevoelens nemen we serieus.

De ervaring leert echter dat een AZC met deze omvang het best functioneert: er is voldoende personeel, er zijn passende voorzieningen en er kan goede begeleiding en integratie plaatsvinden. Zo is het AZC minder afhankelijk van voorzieningen uit de omgeving. Dit draagt bij aan een prettige leefomgeving voor bewoners van het AZC en omwonenden.

“Met dit aantal verwachten wij dat het samenleven voor de bewoners én omwoners het prettigst zal verlopen,” aldus Klariska.

Zorgen over veiligheid en leefbaarheid

We begrijpen dat er zorgen leven over veiligheid, de impact op de wijk en de snelheid van het proces. Die zorgen horen wij, en we nemen ze serieus. Tegelijkertijd zien we in Zwolle dat samenleven goed gaat, zoals op de Meeuwenlaan waar nauwelijks incidenten zijn geweest. Maar ook in Enschede en Almelo landen nieuwe AZC-locaties erg goed in de buurten. Wij geloven dat veiligheid en vertrouwen groeien door contact en ontmoeting, en we willen graag dat er in De Tippe ruimte ontstaat voor verbinding tussen de bewoners en de buurt.

Onze oproep aan het college

Wij hebben het college opgeroepen om vol in te zetten op verbinding met de wijk en participatie van omwonenden, door:

  1. Te onderzoeken hoe maatschappelijke voorzieningen op de kavel kunnen komen die ook de buurt ten goede komen. Denk bijvoorbeeld aan een multifunctioneel sportveld, een gezamenlijke moestuin of een kleinschalige horecagelegenheid gerund door asielzoekers. Zulke voorzieningen kunnen ontmoetingen stimuleren en bijdragen aan de verbinding tussen bewoners van de wijk en de nieuwe bewoners van het AZC.
  2. Het gesprek met de buurt te blijven voeren: via een klankbordgroep en wijkoverleggen om te horen wat er leeft en zorgen te adresseren. We willen werken aan een ‘Buurtplan’: waarin wordt vastgelegd waar omwonenden terechtkunnen met vragen en aandachtspunten tijdens en na de komst van het AZC.
  3. Integratie en participatie te bevorderen: zodat bewoners van het AZC kunnen deelnemen aan de samenleving en de bestaande netwerken uit de Meeuwenlaan niet verloren gaan.

“Wij roepen het college op om vol in te zetten op die verbinding met de buurt en om met de wijk te organiseren hoe zorgen en vragen in het proces geadresseerd worden.”

Samen verantwoordelijkheid dragen

Als ChristenUnie Zwolle geloven wij dat de komst van een AZC niet stopt bij de opening van de locatie. Juist daarna begint het werk: zorgen voor een plek waar mensen die veiligheid zoeken zich welkom voelen en kunnen meedoen in onze stad, en waar tegelijkertijd oog blijft voor de leefbaarheid in de wijk.

Wij willen ons samen met jullie inzetten voor een stad waarin we omzien naar elkaar, in verbondenheid met onze buurt en met aandacht voor de kwetsbare mensen die op ons pad komen.

Dank voor jullie betrokkenheid bij deze belangrijke verantwoordelijkheid die we als stad en als ChristenUnie dragen. We willen graag benadrukken dat we dit besluit niet licht hebben genomen. In de afgelopen weken hebben we veel inwoners gesproken: mensen die tegen het voorstel zijn, mensen met vragen en zorgen, en mensen die het voorstel steunen. Al deze verschillende geluiden en standpunten hebben we zorgvuldig meegenomen in onze afwegingen.

Heb je vragen of zorgen die je wilt delen, of wil je meedenken over hoe we als ChristenUnie Zwolle betrokkenheid kunnen tonen bij de opvang in De Tippe, neem dan gerust contact met ons op.