ChristenUnie: Eindelijk eenvoudiger kwijtschelding van gemeentelijke belastingen

De poort van Zwolle

“Er waren weliswaar twee moties nodig voordat wethouder Jan Brink in actie kwam, maar dan ben ik nu ook dubbelblij dat het is gelukt om voor mensen in een armoedesituatie de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen te vereenvoudigen,” aldus Gerdien Rots, fractievoorzitter en lijsttrekker van de ChristenUnie. In de afgelopen periode heeft Rots zich enorm ingezet om dit resultaat te bereiken. “Dit traject illustreert dat je met een beetje doorzettingsvermogen mooie dingen kunt bereiken,” volgens Rots.

Het traject begon met informatie van betrokken inwoners. Tijdens een CU Saloon over armoede vertelden verschillende mensen hoe ingewikkeld het is om kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen aan te vragen. Ook moet je elk jaar weer opnieuw die complexe aanvraag doen. ‘Kan dat niet eenvoudiger’ was hun vraag? Nu laten veel mensen die kwijtschelding aan zich voorbijgaan, omdat ze er tegenop zien om het aan te vragen, terwijl ze er wel recht op hebben.

Rots kaartte dit onderwerp aan in verschillende debatten over het GBLT. Dat is de organisatie die namens de gemeente de belastingen int. Wethouder Brink leek niet erg onder de indruk en dus diende Rots een motie in die de wethouder opriep om de kwijtschelding te vereenvoudigen. Hoewel deze motie een ruime meerderheid kreeg, verschool de wethouder zich achter formele regels die de uitvoering van de motie in de weg zouden staan. Maar Rots liet zich niet zo makkelijk afschepen. Dezelfde motie diende ze een jaar later opnieuw in. En weer kreeg de motie een ruime meerderheid. En gelukkig lukte het nu wel om de kwijtscheldingsregels te vereenvoudigen. Rots: “Dat is goed nieuws voor mensen die leven met een krappe portemonnee. Alle beetjes helpen. Nu is het aanvragen van kwijtschelding minder complex, zeker in de navolgende jaren. Dus iedereen die er recht op heeft, kan nu gemakkelijk kwijtschelding aanvragen.”

« Terug naar nieuws

Reacties op 'ChristenUnie: Eindelijk eenvoudiger kwijtschelding van gemeentelijke belastingen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.