ChristenUnie vraagt college: ‘blijf ons informeren over lokale mensenhandel’

a9cca55f-27b2-4895-a274-a9bbcb6977b7_thumb840.jpg

De ChristenUnie Zwolle is blij met de gezette stappen in de aanpak van Mensenhandel in Zwolle. De gemeenteraad ontving daarover een informatienota. In 2021 zal de focus zowel binnen de gemeente en als bij diverse partners ondermeer gelegd worden op het voorkomen en het signaleren van bestaand dader- en slachtofferschap.

Voor de ChristenUnie-fractie kreeg de nota een stem uit de praktijk. Raadslid Ruth Stoorvogel-Bergman ontving een mail van een survivor. “Al die keren dat ik als kind in het ziekenhuis belandde, met verwondingen zoals een hersenschudding of een gebroken arm. Ik was verwaarloosd en zeer angstig, maar er was niemand die vragen stelde”, staat geschreven.
“Toen ik als 13-jarig meisje een gedwongen abortus onderging, vroeg niemand door. Ik leek wel onzichtbaar. Als slechts één arts, één leraar of één andere volwassene had doorgevraagd, had hij of zij kunnen ontdekken dat ik het slachtoffer was van mensenhandel. Als er iemand in actie was gekomen en mij naar een veilige plek had gebracht, dan zou mij dat jaren van trauma en horror hebben bespaard.”

Mensenhandel is breder dan alleen seksuele en lichamelijke uitbuiting. Het is een zeer complex thema en de aanpak ervan vraagt maatwerk en aandacht. De ChristenUnie heeft daarom afgelopen maandag het college aangemoedigd om regelmatig updates over de strijd tegen mensenhandel naar de raad te blijven sturen. Ruth: “We willen dat deze hardnekkige, lucratieve en mensonterende praktijken constant aan het licht worden gebracht. Als gemeentebestuur moeten wij dan onze verantwoordelijkheid oppakken door onze stem te blijven geven aan hen die zo vaak noch gehoord noch gezien worden.”

« Terug naar nieuws